Paulina Rossudowska
10 Lip

Razowe ciasteczka orkiszowe z gorzką czekoladą

Pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasteczka, które pokochają nie tylko najmłodsi... :) Przepis znaleziony w internecie na blogu słodkiefantazje, ale zmodyfikowany przeze mnie na mniej słodki ;-)

Potrzebujemy:

3 szklanki mąki orkiszowej 1850

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

225 g masła, schłodzonego

1/3 szklanki brązowego cukru (lub pół szklanki erytrytolu/ksylitolu)

2 jajka

1/2 łyżeczki cukru waniliowego

160 g gorzkiej czekolady 64% (drobno posiekanej)

 

Wszystkie składniki oprócz czekolady wyrobić na ciasto (u mnie w Thermomix na opcji "Interwał" ok 2 min.) .

Wyjąć ciasto na stolnicę, wgnieść do niego posiekaną czekoladę,a następnie uformować z niego kulę i schłodzić przez 30 min w lodówce. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki, tworzyć z nich kulki i układać na blaszce (ja spłaszczałam kulki widelcem, aby ciasteczka potem ładnie wyglądały).

Pieczemy w 175 stopniach ok 16-20 min - należy sprawdzać, bo to zależy od wielkości ciasteczek ;)

SMACZNEGO !

 

Twój komentarz




POKAŻ